Hver 8. dansker lider af gigt

0
990

Har du styr på kostrådene i forhold til din gigtsygdom?

Smerter, nedsat bevægelighed, feber, træthed og ledhævelser

– Det er nogle af de mest almindelige symptomer fra gigt, men gigtsygdomme kan være meget forskellige.

 

Der findes ca. 200 anerkendte gigtsygdomme, der kan opstå som følge af betændelse i muskler, led, bindevæv, nerver eller organer. I andre tilfælde har mange års slid belastet leddene og resulteret i ledsmerter og nedsat bevægelighed.

 

Gigtsygdomme kan være meget lokale, det vil sige afgrænsede på den måde at de påvirker et eller få led, eller de kan belaste hele systemet, som det er tilfældet med eksempelvis systemisk lupus erythematosus.

 

På grund af gigtsygdommes forskellighed, varierer symptomerne også meget mellem patienter. Nogle slås med kroniske ledsmerter, ledhævelser og gangbesvær. Andre lider af anfaldsagtige episoder med feber, træthed og organpåvirkning. Nogle er meget påvirkede af deres gigtsygdom og har svært ved at passe et fuldtidsarbejde. Andre slås i mindre grad med deres gigt, men lever måske med kroniske smerter.

 

 

Kan man kurere sin gigt med kosten?

De fleste gigtsygdomme opstår på grund af betændelse. Betændelse er en naturlig forsvarsmekanisme, som vores krop har brug for, for at kunne bekæmpe infektioner og hele et traume.

 

Vi kan ikke med kosten alene dæmpe vores immunsystem i så høj grad, at vi ikke længere får gigtsymptomer – dertil kræver det medicinsk behandling. Det vi kan med kosten, er at give vores krop de bedste forudsætninger for at stå imod gigtbetændelsen, og i de tilfælde hvor vi ved, at kosten kan være en udløsende faktor, der kan igangsætte gigtbetændelse, kan vi naturligvis undgå disse fødeemner. Det sidste gælder især urinsyregigt og podagra, osteoporose og leddegigt.

 

Som sagt, vi kan med kosten øge vores generelle sundhed og booste vores modstandsdygtighed. Hvis du generelt følger de 10 kostråd, er du allerede godt i gang med at opbygge en stærk sundhed.

 

Derudover fokusere på følgende 3 anbefalinger fra Klinisk Diætist Klaus Frobenius, der er diætist på Klinik for Helbred og Sundhed.

 

Hold vægten

Det gælder uanset om du er overvægtig eller undervægtig. Din krop har mindre modstandsdygtighed overfor sygdomme, herunder dine gigtanfald, hvis den er mærkbart afvigende fra din normalvægt. Lider du desuden af gigt i bevægeapparatet, kan symptomerne herfra (smerter, ledhævelser og gangbesvær) mildnes, hvis du taber eventuelle overflødige kilo.

 

Spis masser af fed fisk eller tag et tilskud af fiskeolie

De flerumættede fedtsyrer omega-3 og omega-6 har vist sig at have en begrænsende effekt på celleskader i forbindelse med betændelse. Særligt fede fisk er en god kilde til de flerumættede fedtsyrer, så spis gerne masser af laks, sild og makrel. Er du ikke til fisk, kan du få dit daglige behov af fedtsyrer dækket via et tilskud af fiskeolie enten i kapsler eller eventuelt med Møllers Tran.

 

Husk din vitaminpille

Uanset om du er helt rask eller lider af en gigtsygdom, har din krop brug for de essentielle vitaminer og mineraler for at opretholde livsvigtige biologiske processer. Men er du syg, er det særligt vigtigt, at du får dækket dit behov. Det får du nemmest ved at  indtage en multivitaminpille.

 

Nogle gigtpatienter, især patienter med leddegigt eller osteoporose, har derudover gavn af et dagligt tilskud af kalcium og D-vitamin. Kalcium er med til at vedligeholde dine knoglers styrke, og D-vitamin har betydning for kalciums optagelse i tarmen. Derfor kombineres D-vitamin og kalcium også i samme pille. Snak med din læge om hvorvidt du har behov for et ekstra tilskud af D-vitamin og kalcium.

 

Har du brug for kostvejledning?

Er du meget plaget af din gigt, vil du måske af have gavn af professionel kostvejledning. Du kan få lagt en kostplan, der hjælper dig med at spise en kost, der tager hensyn til dit helbred, og hvor du får vejledning i hvilke fødeemner, der eventuelt kan udløse et gigtanfald.

Du kan få mere information om diætbehandling af gigt på Klinik for Helbred og Sundheds hjemmeside.