Lav quiz om danske ordsprog

0
1574

Alle kender de mennesker, som altid bytter om på forskellige ordsprog. Det kan være, at de siger, at man ikke skal kaste med sten hvis man selv bor i mosen eller lignende. Det er altid genstand for stor morskab når folk laver fejl på den måde. Når det er sagt er det dog størstedelen af alle, som kan have lidt svært ved mange ordsprog. Af og til kan man ikke helt huske hvad de betyder, man kan måske ikke huske hvordan man siger dem og mange kender slet ikke til de gængse ordsprog. Noget sjovt man kan gøre til en social sammenkomst er at lave en quiz, som tager udgangspunkt i ordsprog. Så kan man se hvor meget man ved og man kan også ende med at lære noget nyt. Tryk her hvis du ønsker at læse nogle ordsprog, som du kan bruge til en quiz.

Med danske ordsprog lærer man noget om historien

Som quizmaster bør man gøre det lidt sjovt. For en kedelig og alt for seriøs quiz hører ikke hjemme til en social sammenkomst. Det kan være en udemærket ting hvis man skal lave den til en skoleklasse eller i en anden læringssammenhæng. Sidder man sammen over lidt øl og en dejlig middag er situationen dog en anden. Her forventer folk at få lidt grin og sjov med på vejen og det bør man da også give dem. Noget af det, som meget tit overrasker er hvor forskellige ordsprog stammer fra. For af og til kan man have sagt de samme ting så mange gange, at man slet ikke tænker over hvordan de mon er opstået. Det er blevet en naturlig del af ens sprog og derfor tænker man slet ikke over, at der rent faktisk er en forklaring bag de pågældende ordsprog.

 

Meget ofte kan det dog være spændende at dykke ned i hvor ordsprog kommer fra. Det er også noget man kan gøre i forbindelse med en quiz. Det mest oplagt er naturligvis, at der skal være nogle spørgsmål om ordlyden af de forskellige ordsprog. Det giver mening, at man for eksempel giver folk halvdelen af et dansk ordsprog. Dernæst skal de selv sige resten af ordsproget og på den måde færdiggøre ordsproget. Det er måske den nemmeste del af quizzen. Dernæst kan du udfordre folk lidt og spørge ind til historien bag et særligt ordsprog.

Giv valgmuligheder når der skal gættes ordsprog

Som udgangspunkt må man gå ud fra, at folk ikke kender til historien og baggrunden for de mange forskellige ordsprog, som findes. Derfor er det en god ide at give dem nogle valgmuligheder når de skal gætte. I stedet for at stille spørgsmål helt åbent bør man således skrive tre forskellige valgmuligheder. Her gør det ikke noget, at man skriver nogle forklaringer, som er lidt sjove. Det kan gøre, at folk får det lidt sjovt og synes, at det er en god quiz. Jo flere valgmuligheder du giver til hvert spørgsmål, des sværere bliver quizzen. Det er dermed op til dig selv hvor svær du ønsker at quizzen skal være.